Nieuws

Onthulling literair baken van Jaap Robben op 21 mei

Bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Begraafplaats Rustoord aan de Postweg in Nijmegen verschijnt een boek en is een literair baken gerenoveerd. Burgemeester drs. H. Bruls ontvangt op zaterdag 21 mei het eerste exemplaar van Wie ligt hier? Begraafplaats Rustoord Nijmegen 125 jaar / 1897-2022 van Peter Altena en Peter de Beukelaer. Daarna zal burgemeester Bruls om 15.15 uur het herstelde literaire baken van Jaap Robben onthullen.

Dicht bij de tweede ingang van Rustoord, aan de Kwakkenbergweg, is een speciale plaats voor kindergraven bij het ‘Monument voor het nooit verloren kind’ uit 2004. Vijf jaar later is er een bank geplaatst waarop het gedicht ‘Schemerleven’ van toenmalig stadsdichter Jaap Robben. Hij heeft het geschreven ter nagedachtenis aan kinderen die nooit een begrafenis hebben gehad. De Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen heeft ervoor gezorgd dat de vergane bank compleet vernieuwd is en het gedicht weer leesbaar is.

 

Terugblik

Het 31ste literaire baken is sinds 8 april te vinden midden op het voormalige Dobbelmanterrein bij de schoorsteen aan de Castellastraat.

Megchel J. Doewina onthulde het baken met een tekst uit haar roman Paso Doble (1987) samen met haar vriendin. Dat gebeurde nadat historicus Herman Simissen een inleiding in haar werk had gehouden. In haar dankwoord merkte Doewina op dat zij vereerd is met het mooi uitgevoerde baken en dat het best komisch is dat het bevestigd is aan een fallussymbool bij uitstek.


 

 

 

 

Terugblik

Het literaire baken van Fons Strijbosch met een fragment uit zijn roman De vrolijke revolutie (2013) is op 26 maart onder grote belangstelling onthuld.

Het was een zonovergoten bijeenkomst bij appartementencomplex Pays-Bas aan de Batavierenweg. Hier op de rand van de stad was het ‘lichtelijk vervallen paviljoen’ gelegen dat ‘in het bezit van de Vereniging’ een belangrijke plaats is van veelal feestelijke samenkomsten. In het toenmalige studentenleven en in de roman.